Beste ouder(s)/verzorger(s),
In dit bericht informeren wij u over de regels van de Leerplichtwet met betrekking tot schoolverzuim en verlof. Heeft u hierover vragen? Neem dan op met de leerplichtambtenaar van de gemeente Texel (leerplicht@texel.nl of telefoonnummer 140222) of met de directeur, Bas Neutkens (directeur.jozefschooltexel@sarkon.nl).
Betreft: Verlofaanvragen (vrijstelling geregeld schoolbezoek)
Den Burg, april 2025
Beste ouder(s)/verzorger(s),
Met deze brief informeren wij u over de regels van de Leerplichtwet met betrekking tot schoolverzuim en verlof. De leerplichtambtenaar van de Gemeente Texel en alle scholen op het eiland (zowel primair als voortgezet onderwijs) hebben deze informatie opgesteld. Hierin zijn ook de regels en de strengere controle op naleving van de wet meegenomen.
Heeft u vragen? Neem dan contact op met de directeur van de school. Deze werkt nauw samen met de leerplichtambtenaar.
Leerplicht en verlof
Volgens de Leerplichtwet moet uw kind de school bezoeken op lesdagen. Leerlingen mogen niet zomaar wegblijven. In sommige gevallen is een uitzondering mogelijk. Hieronder leest u wanneer verlof kan worden aangevraagd en aan welke regels u zich moet houden.
1. Extra verlof in verband met religieuze verplichtingen
Uw kind kan vrij krijgen voor religieuze verplichtingen. Meestal geldt hiervoor één dag per verplichting. U moet dit minimaal twee weken van tevoren melden bij de school.
2. Vakantie onder schooltijd
Vakantie onder schooltijd is alleen toegestaan als het door de aard van het werk van één van de ouders onmogelijk is om tijdens de reguliere schoolvakanties weg te gaan. In dat geval kan de directeur maximaal 10 dagen per schooljaar verlof geven voor een gezinsvakantie. Dit kan slechts één keer per schooljaar.
Voor deze aanvraag is een werkgeversverklaring met een accountantverklaring nodig waarin de aard van het beroep en de verlofperiode staan vermeld. Als u een eigen bedrijf heeft, moet u alleen een accountantsverklaring overleggen. Uit de accountantverklaring moet blijken dat op vakantie gaan in elk van de 12 vastgestelde weken schoolvakantie leidt tot onoverkomelijke bedrijfseconomische
problemen. Kunt u dus niet een week weg in de zomer, maar wel in de herfstvakantie, kerstvakantie, voorjaarsvakantie of meivakantie, dan dient u daarvoor te kiezen.
Let op:
- Het verlof mag niet in de eerste twee weken van het schooljaar vallen.
- Het verlof mag niet samenvallen met belangrijke toetsmomenten.
- De bewijslast (het aanleveren van werkgevers- en accountantverklaring) ligt altijd bij u als ouder/verzorger.
- Een verklaring van de werkgever en accountant betekent niet automatisch dat vakantieverlof wordt toegekend.
Als uw kind tijdens de vakantie ziek wordt en daardoor later terugkomt, moet u een doktersverklaring uit het vakantieland meenemen. Hierin moet de aard en duur van de ziekte staan.
3. Verlof wegens ‘andere gewichtige omstandigheden’
Soms kan er verlof worden gegeven vanwege bijzondere persoonlijke situaties, zoals:
- Verhuizing van het gezin
- Huwelijk of overlijden van een familielid
- Ernstige ziekte van een familielid
- Een bijzonder jubileum (bijv. 25-, 40- of 50-jarig huwelijksfeest van een familielid)
Situaties waarvoor géén verlof wordt gegeven:
- Familiebezoek in het buitenland
- Goedkopere vakanties of speciale aanbiedingen
- Vakantie buiten de reguliere vakanties vanwege drukte of personeelsgebrek
- Verlengen van een vakantie met extra dagen
Een aanvraag voor ‘andere gewichtige omstandigheden’ dient u zo snel mogelijk bij de directeur in te dienen, bij voorkeur minimaal acht weken van tevoren.
Hoe vraagt u verlof aan?
U kunt een verlofaanvraag indienen door een formulier in te vullen. Deze formulieren en meer informatie over de aanvragen is te vinden op de website (VO) of verkrijgbaar bij de directeur (PO). Voeg alle benodigde documenten toe, zoals een werkgeversverklaring, accountantverklaring of uitnodiging voor een jubileum.
- (VO) aanvragen voor 1 dag dient u in bij de leerlingcoördinator
- (VO) aanvragen voor meerdere dagen dient u in bij de afdelingsleider
- De directeur beslist over verlof tot 10 schooldagen.
- Voor verlof langer dan 10 dagen wordt de aanvraag doorgestuurd naar de leerplichtambtenaar, die na overleg met de directeur een besluit neemt.
Niet eens met de beslissing?
Als uw verlofaanvraag wordt afgewezen, kunt u binnen zes weken schriftelijk bezwaar maken. Dit
bezwaarschrift moet bevatten:
- Uw naam en adres
- Datum van de brief
- De beslissing waartegen u bezwaar maakt
- Uw argumenten
- Indien het bezwaar door iemand anders wordt ingediend, een ondertekende volmacht.
U krijgt de kans om uw bezwaar mondeling toe te lichten. Binnen zes weken ontvangt u een schriftelijke reactie. Als uw bezwaar wordt afgewezen, kunt u beroep aantekenen bij de rechtbank in Alkmaar. Houd er rekening mee dat hier kosten aan verbonden zijn.
Ongeoorloofd verzuim
Als verlof wordt opgenomen zonder toestemming, is dit ongeoorloofd verzuim. De school is verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. U wordt hierover geïnformeerd door school en mogelijk uitgenodigd voor een gesprek door de leerplichtambtenaar. De leerplichtambtenaar kan besluiten tot verdere stappen, zoals een proces-verbaal.
Vragen?
Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de directeur van de school of de leerplichtambtenaar van uw gemeente.
De afdeling leerplicht van de gemeente Texel is te bereiken via het telefoonnummer: 14 0222 of via de mail: leerplicht@texel.nl .
Met vriendelijke groet,
Directeuren Primair en Voortgezet onderwijs Texel
Afdeling Leerplicht Gemeente Texel