Eén moment geduld...

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Icon-Home.png

Project De VOC Groep 6 is dit jaar begonnen met een project over de VOC. We hebben een mooie kist met spullen via de bieb te leen en boeken. Op de kijktafels in de gang en in de klas zijn er echte spullen te zien en aan te raken. Behalve met geschiedenis gaat ook Taal over de scheepvaart. Met handvaardigheid maken we kragen uit de tijd van Rembrandt van Rijn. Hier krijgt u binnenkort meer te zien.  Een excursie staat ook nog op het programma.

 

 

 

 

 

Typetuin

De leerlingen van groep 6 zijn inmiddels al een aantal weken bezig met een typecursus. Ze oefenen elke dag een kwartier in de klas en oefenen ook thuis 15 minuten per dag. Heel veel oefenen, oefenen en oefenen! Iedereen doet ontzettend zijn best. Zet ‘m op jongens!

Kinderboekenweek ‘Vriendschap’

Tijdens de Kinderboekenweek hebben de kinderen van groep 6 hun lievelingsboek meegebracht naar school. De boeken waren heel verschillend maar er waren ook wel wat overeenkomsten. Zo houden veel kinderen van de boeken van ‘Dagboek van een muts’ en ‘Leven van een loser’. Ook Geronimo Stilton wordt door veel kinderen graag gelezen. We hebben de boeken gerubriceerd en het over verschillende soorten boeken gehad. En natuurlijk hebben we er lekker in gelezen!

Hoe maak ik een vriend?”

Het boek “Hoe maak ik een vriend” van Evelien de Vlieger en Wendy Panders was een mooie aanleiding voor een creatieve opdracht. In het boek gaat Felix op kamp en daar ziet hij erg tegen op, want hij heeft daar geen vriend. Zijn moeder zegt dat hij vast wel een vriend zal maken. Maar… hoe maak je een vriend? Felix gaat naar de werkplaats van zijn opa en ontwerpt een vriend.

In de klas hebben we gesproken over belangrijke eigenschappen van een vriend. Vervolgens mochten de kinderen uit reclamefolders van doe-het-zelf-zaken de meest geschikte onderdelen knippen en zo hun vriend samenstellen. Met bijvoorbeeld een lijf van kussens zodat je vriend lekker zacht is om mee te knuffelen. Of een klok als hoofd zodat je vriend nooit te laat komt!

 

Rekenles ‘vierkante meter’ 

In groep 5 hebben de kinderen al kennisgemaakt met oppervlakte en omtrek. In groep 6 gaan we hier mee verder. Zo weten de kinderen nu dat we oppervlakte in vierkante centimeter of vierkante meter weergeven en dat we dat noteren als cm2 en m2.

Een vierkante centimeter is gemakkelijk om te laten zien maar hoe ziet een vierkante meter eruit? Er is maar één manier om daar achter te komen, aan de slag!

Weer even een kleine update

In groep 6 zitten we niet stil. Hier volgt een kleine update van de afgelopen periode.

We hebben rond het thema ‘de ruimte’ gewerkt. Tijdens dit thema hebben de kinderen veel geleerd over ons zonnestelsel. We hebben een eetbaar zonnestelsel gemaakt om de verhouding in grootte tussen de planeten duidelijk te maken. Ook hebben we het zonnestelsel op wc papier getekend zodat de afstand tussen de planeten inzichtelijk werd. De kinderen hebben zelf onderzoek gedaan naar de eigenschappen van de verschillende planeten. En ze hebben in een bak met bloem zelf kraters gemaakt, zoals op de maan. Gelukkig heeft de aarde een dampkring!

een eetbaar zonnestelsel

Vlak voor de voorjaarsvakantie heeft ook groep 6 zich ingespannen voor de sponsorloop. Hier volgt een kleine indruk van deze ochtend:

    

Op dit moment zijn we bezig met het project: “een kleine onderneming, de pizzeria”. De kinderen werken in groepjes samen. Woensdag mochten de kinderen hun eigen pizza ontwerpen op papier en hun idee vervolgens ‘pitchen’ in het bedrijf.

Rondom het thema voeding hebben we vandaag gewerkt met ‘Over de tong’. De kinderen leerden dat je niet alleen proeft met je tong maar ook met je neus en met je ogen! De verschillende smaken werden blind (!) geproefd, spannend! En we hebben geleerd dat je smaken goed met elkaar kunt combineren. Vooral handig als je iets nieuws wilt leren eten. Het bittere van witlof kun je met een appeltje of banaan een beetje maskeren.

Handvaardigheid: textiel

Momenteel zijn we bezig met borduren in groep 6. De leerlingen hebben zelf een dier gekozen en een ontwerp gemaakt. Ze hebben er bijpassende stofjes bij gezocht en deze netjes in de goede vorm geknipt. Nu zijn ze alle stofjes er netjes op aan het borduren. Een klusje waar enthousiast en geconcentreerd aan gewerkt wordt.

                    

Een kleine onderneming: De pizzeria

In groep 6 werken we rond het thema voeding, leren we met rekenen over breuken en werken we veel samen. Deze ingrediënten hebben we samengevoegd tot een leuke opdracht: start je eigen onderneming, een pizzeria.

In groepjes van 4 leerlingen werd er een bedrijfsplan opgezet. Ieder groepje kreeg €7,- budget om inkopen te kunnen doen. De leerlingen moesten alles zelf regelen en bedenken: reclame maken, recept bedenken, hoe zou de pizza gebakken worden, inkoop doen, spullen meenemen. Alles om er een echt restaurant van te maken.

Op woensdag 10 april was het zo ver: de pizzeria opende zijn deuren. Ieder groepje had zelf de benodigde spullen meegenomen en door middel van een mooie samenwerking ontstonden er diverse kleine restaurantjes in groep 6. Er waren goede afspraken gemaakt met de pizzabakkers (ouders, opa’s/ oma’s, broers) die de pizza op tijd kwamen ophalen om  thuis af te bakken. Bedankt nog!

Om 11:45 u. kwamen de eerste klanten al binnen. De pizza’s werden in keurige stukken gesneden en voor een mooi prijsje verkocht. Meerdere keren kwamen kinderen bij juf vertellen hoeveel ze al hadden verdiend. En de juf? Die hoefde eigenlijk helemaal niks te doen, alleen maar genieten!!! Wat een kanjers!!

   

Schoolreisje naar het Zuiderzeemuseum

Op donderdag 16 mei vertrok groep 6 met boot 09:00 u. naar het Zuiderzeemuseum. In het Enkhuizen aangekomen mochten we met een bootje naar het openluchtmuseum. Hier hebben de kinderen eerst in groepjes wat rondgekeken. Er was van alles te zien: oude vissershuisjes, een schooltje van vroeger, oude winkeltjes. De kinderen kregen zo een beetje een indruk van het leven van vroeger rond de Zuiderzee.

Daarna hebben we gezamenlijk onze meegebrachte lunch gegeten en begon het programma. De kinderen moesten verschillende opdrachtjes doen: ze mochten een kaartje sturen in het oude postkantoor, een puzzel oplossen over beroepen van vroeger, een snoepje kopen in een ouderwets snoepwinkeltje en een kijkje nemen bij de apotheek. We hebben ons goed vermaakt in het museum.

Terug op Texel gingen we naar de familie Zwetsloot. Daar mochten we een nachtje in de tuin kamperen! Bij aankomst stond het eten al lekker klaar en al snel waren de buikjes rond en werden de tenten ingericht.

Om de dag goed af te sluiten hebben we een avondspel in het bos gespeeld. Daarna kroop iedereen lekker de tent in en werd er heerlijk geslapen 😉 De volgende dag hebben we na het ontbijt alles weer opgeruimd en ging iedereen weer naar huis.